EMEĞE SAYGI! DÖNER SERMAYEDE ADALET İÇİN MEYDANLARDAYIZ
04 Mart 2021, Perşembe

Kıymetli Sağlık Çalışanları,


         Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle insanlık olarak zorlu bir süreç yaşıyoruz. Sağlık çalışanları olarak da deyim yerindeyse pandemi savaşında sağlık çalışanlarımızı cephede şehit veriyoruz. İşte onlardan bazıları; Erol Tepe, Osman Bektaş. İmdat Aktepe ve Süleyman Gökdemir Erzurum da covid 19 nedeniyle hayatlarını kaybettiler. Sözlerime başlamadan önce covid den dolayı hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine  ve sağlık camiamıza başsağlığı, hastalığa yakalanıp tedavisi devam eden arkadaşlarımıza acil şifalar diliyorum.
Özellikle son bir yıl içinde sağlık çalışanlarının inanılmaz bir durumla, büyük bir riskle karşı karşıya olduğu açıktır. Hayatımızda herşeyin değiştiğini, tüm eski alışkanlıklarımızın yerini yenilerinin aldığını görüyoruz. Sağlık çalışanları bu zorlu süreçte ateşin ortasındayken ateşin etrafında da toplumumuza özgü olan davranışlarımızdan hastalık nedeniyle artık uzak durmak zorunda kalmalıyız.


         Bu değişimin tek değişmeyeni, dünü de bugünü de aynı olan ve yarını da aynı olacak olan sağlık çalışanlarımızın verdiği emek, aldığı risk, hastaları için ortaya koyduğu olağanüstü mücadeledir. Evet sağlık çalışanları için bir şey değişmemiştir. Bugün ne kadar ağır iş yükü altında eziliyor isek dün de durum aynıydı. Bugün ne kadar bulaşıcı hastalık riski taşıyor isek aslında dün de aynıydı. Dün ve bugün değişmeyen tek şey sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını alamaması, uğradığı hak kayıpları, sağlık bürokrasisinin bu sorunlara kör ve ilgisiz olmasıdır.
 Meydanlara her çıktığımızda sağlık çalışanları için adım atılmasını beklediğimiz adımların bir lütuf olmadığını, tam tersi bunun bir hak teslimi olacağını ifade ettik. Yıllardır süregelen bir mağduriyet yaşıyoruz. Almamız gereken karşılık, ödenmesi gereken ek ödeme; ister yönetmelik kaynaklı deyin, ister başka bir gerekçe söyleyin ama ödenmiyor. Sağlık çalışanları olarak her platformda bu haksızlığı dile getiriyoruz.
 Diyoruz ki; ey sağlığı yönetenler, ey Bakanlığımızın yöneticileri, bu hak kaybını engellemek için ne yapıyorsunuz? Döner sermaye denilen bu çürümüş sistem ile emeğimizi daha ne kadar sömüreceksiniz? Sizin adaletten anladığınız bu mu? Her ay 75 kuruş ek ödeme ödenmesine sebep olan bu köhne sisteme dur diyecek bir kişi yok mu?


          Bu haksızlığa, bu hukuksuzluğa, bu hak gasbına dur diyecek vicdan ehli bir yetkili yok mu?  
Yıllardır sağlık çalışanlarının kanayan yarası olan ek ödeme sorunun adil bir çözüme kavuşması en temel çağrılarımızdan biri oldu. Bu sistemin artık yürümesinin, sağlık çalışanlarını tatmin etmesinin mümkün olmadığını söyledik söylemeye de devam edeceğiz..
Sağlık çalışanları olarak adına ek ödeme dediğimiz, adına döner sermaye dediğimiz çürümüş bir sistemle karşı karşıyayız. Evet bu sistem çürümüştür. Bu sistemin sağlık çalışanlarını mutlu etmesi, bu sistemin hakkaniyet ve adalet üretmesi mümkün değildir. Ek ödeme sistemi bitmiş ve gitmiştir. Hiç kimsenin memnun olmadığı bir sistemi yürütmeye çalışmak doğru değildir.


         Artık feryat ediyoruz. Üç günlük alkış sesleri bizim feryadımızı bastıramaz. Üç günlük alkış ile evdeki çocuğumuzun karnını doyuramazsınız. Üç günlük alkış sesleri ile alın terimizin karşılığını veremezsiniz. Artık sağlık çalışanlarının insani ve mesleki onuruna yaraşır şekilde, biten-giden döner sermayenin yerine aylık maaşlarımızın yükseltilerek yeni bir sayfanın açılması olmazsa olmaz talebimizdir.
İstisnasız tüm sağlık çalışanlarımız için yeni, hakkaniyetli ve adaletli bir ücret sisteminin kurulması gerektiğini, Erzurum Şehir Hastanesinin önünden bir kez daha haykırıyoruz.


         Sağlık çalışanlarının onuruna yaraşır bir ücret düzenlemesi oluncaya kadar Sağlık-Sen Erzurum Şubesi olarak eylemlerimize devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.


          Bu sistem artık sağlık çalışanları için döner sermaye değil dönmeyen sermayedir, bu sistem artık ek ödeme değil ek zulümdür, bu sistem artık bizim için bir teşvik değil bir tehdittir. Sağlık çalışanları bunu mu hak ediyor? Siz bize alkış tutarken olacağı bu muydu? O zaman bu yapılanları alkışlama sırası şimdi bizde. Şimdi biz bu yapılanlara alkış tutuyoruz.
Sağlık çalışanlarına yapılan üç günlük alkış desteğini bugün Erzurum'dan Sağlık Bakanlığı yetkililerini 1 dakika kesintisiz alkışlayarak iade ediyoruz.
                                                                      
                  Abdullah DUMAN
                                                                Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı

PAYLAŞ :